Get Adobe Flash player

Hoewel Zuid-Afrika bekend staat als één van de nieuwe wereld wijnlanden, kent het land een traditie van ruim 3 eeuwen wijnbouw. In 1656 plantte Jan van Riebeeck (Ned.) de eerste druivenstokken. 

De apartheid remde de wijnontwikkeling in Zuid-Afrika, maar na het begin van de jaren negentig is zij weer tot volle bloei gekomen. Er wordt niet alleen wijn geproduceerd, maar ook “port”, “sherry” , mousserende wijnen (vonkelwyn) en dessertwijnen.
Vanwege het klimaat is de wijnbouw geconcentreerd in de Kaapprovincie. In de rest van het land is het veel te warm. De invloed van de oceaan is groot op de wijngebieden.
De wijnregio’s hebben voor ons herkenbare namen als Swartland, Stellenbosch, Franschhoek, maar ook Robertson, Wellington, Coastal Region.


De witte druif domineert in de Zuid-Afrikaanse wijngaarden met de populaire Chenin Blanc aan kop. Chardonnay en Sauvignon Blanc zijn echter in opkomst. De specialiteit van de rode druif uit Zuid-Afrika is de Pinotage, een kruising tussen Pinot Noir en Cinsault. Qua populariteit zijn de Cabernet Sauvignon, Shiraz en Merlot sterk in opkomst.